Sugar Lady - Agata, z wykształcenia kosmetolog i fizjoterapeutka. Po godzinach cukiernik - amator.
Candy Gold - Małgosia, prowadzi pracownię cukierniczą ''CANDY GOLD'', w której na co dzień spełnia się artystycznie i zaskakuje smakiem tworzonych słodkości.
''Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku''
Gdy wydawnictwo zaproponowało mi książkę
z wypiekami do recenzji, nie zastanawiałam
się ani minuty, bo to coś dla mnie.
Z racji tego, że sama z ciastami i ciastkami
mam dużo wspólnego bo jestem
cukiernikiem, to przetestowanie fajnego
przepisy sprawiło mi wielką frajdę.
Niby szarlotka, którą często piekę
ale jednak inną.
A, że mamy jesień i czas jabłek to
z wielu przepisów na jesień wybrałam
właśnie szarlotkę.
Już ją skosztowałam. Jest bardzo
dobra i krucha, jednym słowem
''NIEBO W GĘBIE''.
Jest to książka z przepisami na 4 pory roku.
Są desery, ciastka
i tarty. Postaram się coś jeszcze dla was upiec
i pokazać, bo nie zabiera to dużo czasu.
Podaję przepis na ''SZARLOTKĘ IDEALNĄ''
SKŁADNIKI;
300 g maki pszennej tortowej
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka jajek klasy M
1 jajko klasy M
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
NADZIENIE
2 i 1/2 kg jabłek [najlepiej szara reneta]
3 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
2 laski albo 1 łyżeczka sproszkowanego cynamony
1 owoc albo 1/2 sproszkowanego kandamonu
1 łyżeczka imbiru [świeżego startego lub sproszkowanego]
PRZYGOTOWANIE
Mąkę wsypać na blat. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i całość posiekaj nożem. Dodaj resztę składników i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Możesz tę czynność wykonać w mikserze lub w malakserze. Ciasto podzielić na dwie części, jedną większą, drugą mniejszą. Każda uformuj w kulkę, owiń w folię spożywczą i spłaszcz w kształcie dysku. Włóż do lodówki na pół godziny.
Jabłka obierz i pokrój w dużą kostkę. Jeśli lubisz szarlotkę bardziej w formie musowej, pokrój na mniejszą kostkę. My lubimy, gdy jabłka maja wyczuwalną strukturę po upieczeniu, dlatego kroimy je w grubszą kostkę. Wrzuć jabłka do garnka razem z przyprawami, cukrem i sokiem z cytryny. Całość podgrzewaj przez ok 10 minut, mieszając co jakiś czas. Gotuj jabłka do momentu, aż będą miękkie, ale ciągle będą miały formę kostek. Jeśli będą się przypalać w początkowej fazie, dodaj odrobinę wody. Odstaw do ostudzenia.
Wyciągnij ciasto kruche. Oba placki rozwałkuj na blacie posypanym małą ilością mąki. Większy kawałek daj na spód tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno nachodzić na boki tortownicy. Drugi placek rozwałkuj i potnij na długie paski. Do tortownicy wyłożonej ciastem przełóż przestudzone jabłka. Delikatnie uciskaj masę łyżką, aby jabłka dokładnie przykryły całość. Zacznij u góry formować kratkę. Jeśli nie umiesz zrobić, z rozwałkowanego ciasta wytnij okrąg o średnicy tortownicy i nałóż w tej formie.
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do 175 st C i piec przez godzinę. Jeśli będzie się przypalało z góry, przykryj je folią aluminiową.
Jak widzicie nie jest trudno upiec SZARLOTKĘ IDEALNĄ.
Sama zrobiłam według przepisu i smakuje bosko.
Narobiłam wam smaka, wiem bo kto nie lubi
szarlotki, ale macie przepis więc możecie sami
upiec i skosztować.
SMACZNEGO !!!
MOJA OCENA 10 / 10
PREMIERA 28 10.
ZA EGZEMPLARZ DZIĘKUJE
Komentarze
Prześlij komentarz